top of page
Zoeken
  • Foto van schrijveryogazodoor

Waarom yoga en meditatie helpen?

Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Wanneer er een moment in je leven komt dat je jezelf wil ontwikkelen, zijn er allereerst twee dingen nodig. De bereidheid om bij jezelf naar binnen te kijken en de nieuwsgierigheid naar wie je werkelijk bent.

De beoefening van yoga en meditatie zorgen voor een gezond, sterk en lenig lichaam en voor een kalme geest. Gaandeweg de beoefening heeft het daarnaast een transformatie effect. Bij transformatie gaat om een innerlijke gedaanteverandering. Denk aan een rups die na een periode van rust en stilte transformeert naar een prachtige vlinder.


Je lichaam en je mentale toestand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zorgen maken kan bijvoorbeeld leiden tot maagklachten of hoofdpijn. In ons dagelijks functioneren speelt ons lichaam een grotere rol dan wij ons realiseren. Hoe je met je lichaam omgaat, beïnvloedt hoe jij je voelt en hoe je functioneert. Een mooi voorbeeld hoe je lichaam je geest beïnvloedt is het gebruik van je ademhaling. De ademhalingstechnieken die in yoga worden toegepast, beïnvloeden je zenuwstelsel zodanig dat je er rustig en kalm van wordt. Je mentale toestand beïnvloedt dus niet alleen je lichaam, je lichaam beïnvloedt ook jouw mentale toestand. Verder leer je in yoga luisteren naar je lichaam. In het dagelijks leven is dit enorm belangrijk, omdat je lichaam je signalen geeft over hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om gezond te blijven. Om goed voor jezelf en je omgeving te kunnen zorgen, moet je naar jouw lichaam kunnen luisteren, dit noem je lichaamsbewustzijn.

Binnen yoga en meditatie beoefen je bewustwording. Dit betekent dat je jouw gedachten, overtuigingen, reacties, emoties en gevoelens leert waarnemen. Dus: oké dit denk ik, dit zijn mijn gedachten, zo reageer ik, zo voel ik mij, ik voel angst, ik voel woede, ik voel blijdschap. Met andere woorden, je hoeft het alleen te zien (waar te nemen) om je er bewust van te worden. Overtuigingen over jezelf of anderen heb je als kind aangeleerd gekregen. Als volwassene ga je hier vaak onbewust naar leven. Wanneer je dit kunt zien (waarnemen), ontdek je welke gedachten en overtuigingen jou in de weg kunnen staan. Door je aandacht te richten op het aanwezig zijn in het hier en het nu, leer je steeds minder aandacht te geven aan gedachten die jou niet (meer) dienen. Waar je aandacht aan geeft dat groeit en wat je beoefent daar wordt je goed in. Gaandeweg de yoga en meditatie beoefeningen leer je ook dat gedachten, gevoelens en emoties komen en gaan. Zoals alles in het leven komt en gaat. Het kunnen observeren echter, je er bewust van zijn, blijft onveranderd aanwezig. Je bewustzijn is als een rustige waarnemer van je gedachten, emoties en reacties. Hoe vaker je met yoga en meditatie werkt, hoe beter je jouw gedachten en emoties kan hanteren.


Tijdens yoga en meditatie beoefen je om gelijkmoedig en met compassie naar jezelf en de wereld om je heen kijken. Gelijkmoedigheid is zonder oordeel of mening, ook zonder compliment. Het is niet goed of fout. Het is wat het is. Dit is overigens iets anders dan onverschillig zijn. Compassie is je op milde wijze open stellen voor wat er is in jezelf of in de wereld om je heen. En je afvragen wat je van een situatie kan leren. Iets wat misschien niet vanzelfsprekend is wanneer we iets moeilijks in ons leven meemaken. Toch zijn moeilijke situaties juist kansen om te groeien. Gaandeweg leer je door yoga en meditatie niet meer tegen je gedachten en emoties te vechten of van weg te vluchten, maar er mee te zijn omdat je je er niet meer mee identificeert.

Je beoefent tijdens yoga en meditatie om ruimte te maken in je lichaam en in je geest. Ruimte maken doe je door je lichaam te openen met het rekken, strekken, draaien en buigen. En geestelijk door in stilte, kalm je gedachten en emoties aandachtig waar te nemen. Door ruimte te maken, creëer je de mogelijkheid om nieuwe eigenschappen toe te laten. Eigenschappen zoals verwondering, dankbaarheid, gelijkmoedigheid, compassie, geweldloosheid, harmonie, tevredenheid etcetera.

Samenvattend: elke keer wanneer je op de yoga-mat stapt, beoefen je bewustwording van jouw mentale, emotionele en fysieke toestand. Je beoefent hier gelijkmoedig en met compassie naar te kijken, zonder oordeel. Je maakt ruimte om eigenschappen die in potentie in jou aanwezig zijn, te ontwikkelen. Je bent geen dag precies hetzelfde, daarom is elke keer weer een nieuwe reis, een nieuwe mogelijkheid om jezelf te ontdekken. Yogazodoor!

126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Obstakels

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page